Make the most out of your ingredients

Marathopites / Griekse pitabroodjes met venkelloof

Marathopites / Griekse pitabroodjes met venkelloof

Het CSA seizoen is begonnen! De lente start standaard met veel bladgroenten en sla. Maar ook al de eerste jonge koolrabi en venkel. In tegenstelling tot de dikke venkelknollen die je in de supermarkt koopt, zijn de venkelstronkjes van mijn lokale boerinnen lang, smal en met een forse bos loof eraan. Ik gebruik venkelloof in salades en als alternatief voor dille (ook al is de smaak veel milder), maar dan nog raakt het niet allemaal op.

In mijn zoektocht naar een goed recept om grotere hoeveelheden venkelloof op te gebruiken, kwam ik deze Griekse  marathopites tegen. Het zijn een soort van pitapbroodjes gevuld met venkelloof en een mix van kruiden. Eens gebakken in de pan zijn ze het perfecte voertuid voor hummus of tzatziki met een frisse salade als topping.

Of maak er een wildpluk versie door in plaats van het venkelloof  een mix van wilde bladgroenten zoals paardenbloemen, brandnetel of wilde mosterdblaadjes en spinazie te gebruiken.

Marathopites

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 11 minuten
Course Bijgerecht
Cuisine Grieks
Porties 4

Ingrediënten
  

Deeg

Vulling

Instructies
 

  • Was het venkelloof en de kruiden en hak ze fijn.
  • Smoor de fijngehakte uien op laag vuur tot ze zacht en glazig zijn. Voeg het fijngehakte loof en de kruiden toe met het zout en laat de vulling 5 minuten op een laag vuur slinken. Zet opzij.
  • Meng in een grote kom de ingrediënten voor het deeg goed door elkaar. Kneed ongeveer 4-5 minuten tot een gladde bal ontstaat.
  • Vorm deegbolletjes ter grootte van een pingpongbal op een met bloem bestoven oppervlak. Bestrooi de deegroller met bloem en rol elk balletje uit tot een dunne cirkel van +/- 15 cm diameter.
  • Voeg 1 gehoopte eetlepel venkelvulling toe aan het midden van elke cirkel. Knijp de zijkanten van de cirkel voorzichtig omhoog, zodat er een klein bundeltje ontstaat.
  • Druk de zijkanten van elk bundeltje voorzichtig naar het midden, zodat je een dikke pannenkoek van gevuld deeg krijgt. Rol vervolgens, wederom met een met bloem bestoven deegroller, de dikke pannenkoek van gevuld deeg voorzichtig weer uit tot een platte cirkel.
  • Rol alle gevulde bundeltjes uit en leg ze op een bakplaat. Nu zijn ze klaar om in te vriezen, met vellen bakpapier tussen de pannenkoekjes, of om direct te bakken.
  • Bestrijk elk pitabroodje met olijfolie zodra het uit de pan komt. Garneer met gehakte venkelblaadjes en dunne gehakte venkelstengels. Serveer warm of op kamertemperatuur met een slaatje, tzatziki of hummus.
Recept afdrukken
Geen commentaren
Laat een bericht achter
Receptbeoordeling